طرح پانزی چیست؟ روش‌های شناسایی طرح های کلاهبرداری ponzi

کاهبرداری پانزی

پانزی یک نوع کلاهبرداری سرمایه‌گذاری است که در آن سودهای پرداخت‌شده به سرمایه‌گذاران قدیمی از طریق سرمایه‌های جدیدی که توسط سرمایه‌گذاران جدید وارد شده است تأمین می‌شود، نه از طریق سود واقعی حاصل از فعالیت‌های اقتصادی. این طرح‌ها نهایتاً به دلیل نبود سرمایه‌گذاران جدید فرو می‌پاشند و بسیاری از افراد سرمایه خود را از دست می‌دهند.

ما قصد داریم در این مقاله به زبان ساده در خصوص کاهبرداری پانزی صحبت کنیم. پس با ما در نوین ارز صرافی ارزهای دیجیتال همانند تتر، بیت کوین و دوج کوین همراه باشید. 

پانزی چیست؟

آیا در مورد کلاهبرداری پانزی چیزی شنیده‌اید؟ به طور کلی، محافظت کردن از دارایی در بازار مالی بسیار مهم می‌باشد. اما متاسفانه روش‌های متفاوتی برای کلاهبرداری از اموال شما در این بازار وجود دارند. در حال حاضر، طرح پانزی، متداول‌ترین روش‌ کلاهبرداری در بازار مالی به شمار می‌رود و فرقی نمی‌کند که در کدام بازار، سرمایه‌گذاری کرده‌اید، در هر صورت، اگر اقدامات امنیتی قدرتمندی را اتخاذ نکنید، دارایی‌هایتان در خطر است.

روی هم رفته پانزی به پروژه‌هایی اطلاق می‌شود که شخص یا یک گروه، به وعده دادن سودهای خیلی زیاد و بدون ریسک، از افراد زیادی پول می‌گیرد؛ اما هدف تقسیم سود و حتی پول افراد، میان بنیان‌گذاران و نفرات اولیه پروژه است.
در صورتی که جدیدا، پا به دنیای ارز رمزنگاری شده گذاشته‌اید، بسیار اهمیت دارد که از دارایی‌هایتان در برابر افراد کلاهبردار و پروژه‌های پانزی محافظت کنید. با توجه به اهمیت این موضوع، ما تصمیم گرفته‌ایم که در این مقاله نوین ارز به بررسی کلاهبرداری پانزی بپردازیم؛ پس با ما همراه باشید.

طرح پانزی

طرح پانزی چیست؟

پروژه پانزی در حقیقت یک نوع طرح سرمایه‌گذاری با وعده‌ بازگشت سرمایه زیاد برای سرمایه‌گذاران اولیه می‌باشد. اما سوال پیش می‌آید که کلاهبرداران در این طرح چگونه سرمایه‌گذاران را گول می‌زنند؟

در واقع پانزی، نوعی کلاهبرداری بوده که در آن کلاهبردار‌ها غالباً سود سرمایه‌گذاران را با پول سرمایه‌گذار‌های نسل دوم پرداخت می‌کنند و به این صورت، اعتماد افراد را جلب خواهند کرد.
این کار آن‌ قدر ادامه می‌یاید تا اسکمرها (یعنی طراحان اولیه) نتوانند به نسل‌ آخری که به پروژه آن‌ها وارد شده‌اند، سود پرداخت کنند. در اینجا دیگر زنجیره کلاهبرداری به مرحله آخر خودش می‌رسد و پرونده هم بسته خواهد شد.
طرح پانزی بهترین فرصت اسکمرها است تا بتوانند با هر مقدار سودی که به دست آورده‌اند، فرار کرده و ناپدید شوند.
موضوعی که پروژه پانزی برای جذب کردن سرمایه‌گذاران به آن‌ها تکیه می‌کنند، قانونی‌ و بدون ریسک بودنش است.
کلاهبرداران در این طرح، تلاش می‌کنند تا با پرداخت کردن سود منظم در ماه‌های اول، اعتماد سرمایه‌گذاران خود را جلب کنند تا عملاً سرمایه‌گذار وسوسه شود که پول بیشتری وارد پروژه کند.

تاریخچه کلاهبرداری پانزی

در مورد تاریخچه کلاهبرداری پانزی، چه می‌دانید؟ به نظرتان این طرح توسط چه کسی پایه‌گذاری شد؟ عبارت کلاهبرداری پانزی نخستین در سال ۱۹۱۹ میلادی پس از کلاهبرداری فردی به نام چارلز پانزی مورد استفاده قرار گرفت. هر چند که عمر این نوع کلاهبرداری به آخر قرن نوزدهم می‌رسد.

پانزی یک شخص ایتالیایی بود و با وعده این که پول مشتری‌هایش را در ۹۰ روز ۲ برابر می‌کند، کلاهبرداری‌های زیادی انجام داد. پروژه‌ کلاهبرداری وی بر روی سیستم پستی آمریکا متمرکز شده بود؛ به خاطر آن که در آن موقع سیستم پستی پیشرفت زیادی کرده بود و یک نوع کوپن به افراد می‌داد تا به فرستنده اجازه دهد، تمبر نامه‌ بازگشت را پیش‌ خرید کند و کوپن‌ها را در پاکت نامه بگذارد. گیرنده نامه هم می‌توانست، کوپن خودش را ارائه داده و تمبر مورد نیازش را به منظور پاسخ به نامه اخذ کند.

این مبادله که اسمش آربیتراژ بود، غیرقانونی نیست، ولی پانزی آن را گسترش داد. او به افراد سرمایه‌گذار قول بازگشت سرمایه پنجاه درصدی در حدودا ۴۵ روز یا بازگشت ۱۰۰٪سود در ۳ ماه را داد. از طرفی به خاطر آن که کمپانی پانزی در کار پست موفق بود، این سابقه، باعث جلب اعتماد سرمایه‌گذاران زیادی به وی شد. در سال ۱۹۲۰ میلادی روزنامه‌ بوستون پست طرح پانزی را فاش کرد. او به جای سرمایه‌گذاری کردن واقعی، به سرمایه‌گذاران می‌گفت سود زیادی کسب کرده‌اند. پس از منتشر شدن نتایج تحقیق، پانزی دستگیر شد. البته پس از کلاهبرداری بزرگی که پانزی انجام داد، نقشه‌های دیگری هم شبیه کار او در دنیا اتفاق افتاد؛ با همان وعده‌های سوددهی در زمان کوتاه.

علامت‌های هشدار طرح‌ پانزی

توجه به علامت‌های هشدار طرح‌ پانزی، در زمان سرمایه‌گذاری بسیار مهم است. شاید نتوان در مراحل اولیه از پانزی بودن یک پروژه آگاه شد‌، ولی بسیاری از این طرح‌ها خصوصیات مشترکی دارند که برای سرمایه‌گذاران مثل یک هشدار عمل خواهند کرد. در صورتی که سرمایه‌گذاران حساسیت بیشتری در مورد این هشدارها و علائم داشته باشند و آن‌ها را با هوشیاری بررسی نمایند، به‌ راحتی می‌توانند بفهمند که آیا یک پروژه‌ای که در آن شرکت کرده‌اند، طرح پانزی است یا خیر؟

علامت‌های هشدار طرح‌ پانزی به شرح زیر هستند.

  • وعده‌ نرخ بازگشت سرمایه بیشتر و بدون ریسک
  • بازدهی همیشگی و بیش از حد
  • وعده سودها و مزایای فراتر از حد معمول
  • پروژه‌های غیررسمی و ثبت نشده
  • استراتژی‌ پیچیده و غیر قابل‌ فهم
  • مشکل در نقدینگی سرمایه

با این حال همواره نمی‌توان با این موارد، پانزی بودن یک پروژه را تشخیص داد، چراکه این افراد برای عدم اطلاع مردم، مطمئنا با شیوه‌های نوآورانه، سعی در جلب اعتماد خواهند داشت و همان‌طور که در شیوه‌های مختلف کلاهبرداری در بازارهای مختلف شاهد هستیم، گاهی حتی این پروژه‌ها توسط منابع و افراد معتبر، تبلیغ می‌شوند و حتی به مدت طولانی به سرمایه‌گذاران خود سود می‌رسانند.

طرح پانزی

آیا بیت کوین، طرح پانزی است؟

به طور کلی، بزرگ‌ترین طرح پانزی در همه دوره‌‌ها، توسط مدوف انجام شد. در ۱۱ دسامبر ۲۰۰۸ میلادی، مدوف به وسیله اف‌ بی‌ آی دستگیر گردید و سرمایه‌گذارانش هم در مجموع ۶۵ میلیارد دلار از سرمایه خود را از دست دادند! نکته مهمی که موجب شد پانزی را به ارز بیت کوین ارتباط بدهند، مقایسه‌اش با طرح‌های گذشته و همچنین شباهت‌هایی بود که با آن دارد، ولی آیا واقعاً این‌ گونه است؟

سال‌هاست که از پیدایش بیت کوین می‌گذرد و این پروژه توانسته آغاز یک مسیر جدید در دنیا باشد و پروژه‌های بسیار زیادی با الگوبرداری از آن، پدید آمده‌اند و به همین خاطر تقریبا این فرضیه باطل است. با این حال، افراد مختلف، نظرات متفاوتی دارند؛ برای مثال، خورخه استولفی، یک دانشمند علوم رایانه‌ای اهل برزیل است که اعتقاد دارد بیت کوین به‌ عنوان یک پروژه پانزی خطرناک است. اما چرا این نظر را دارد؟ به خاطر آن که در بین کوین:

  • سرمایه‌گذاران به منظور رسیدن به سود بیشتر و در انتظار گرفتن سود به این بازار وارد می‌شوند.
  • سرمایه‌گذاران وقتی می‌توانند به سود برسند که بقیه افراد پول خودشان را نقد کرده یا رمزارزهایشان را بفروشند.
  • هیچ منبع خارجی معتبری برای سود رمزارز وجود ندارد که البته این موضوع هم مرتبط به ماهیت غیرمتمرکز بازار ارزهای دیجیتال است.
  • اپراتور‌ها و همه صرافی‌‌‌های ارز دیجیتال قسمت بزرگی از پول افراد را از بین خواهند برد.

تمامی این گمانه‌زنی‌ها در حالی می‌باشد که بیت کوین از بالاترین نرخ پیک صعودی خود بارها پایین آمد، اما مجددا توانسته سقف‌های جدید را ثبت کند. ولی با این حال هم، حتی با قیمت فعلی یکی از مهم‌ترین بحث‌های مالی در بیشتر کشورهای دنیا است.

برعکس طرح پانزی، ارز دیجیتالی بیت کوین، نه به‌ عنوان دارایی درآمدزا، بلکه با عنوان کوپن دائمی خریداری می گردد. به‌ عبارتی، این ارز هیچ چیزی را با عنوان بازدهی و سود در حال اجرا به سرمایه‌گذارانش وعده نمی‌دهد. از طرفی هرگز با وارد شدن سرمایه‌گذاری‌های جدید، رسیدن به بازدهی و سود برای سرمایه‌گذاران اتفاق نمی‌افتد. با توجه به این موضوع تنها راهی که دارنده‌های این ارز می‌توانند، بیت کوین‌های خود را به پول نقد تبدیل کنند، فروشش به شخص دیگری می‌باشد. از طرفی سقوط بیت کوین متفاوت از طرح کلاهبرداری پانزی است.

طرح‌های پانزی ارز دیجیتال

در طول تاریخ طرح‌های پانزی مختلفی انجام گرفته است که آشنایی با آن‌ها می‌تواند به تازه‌واردان بازار ارز دیجیتال کمک زیادی کند. از جمله مهم‌ترین این طرح‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

بیت کانکت

بیت کانکت از پروژه‌های پانزی ارز دیجیتالی معروف است که فعالیتش را در سال ۲۰۱۶ میلادی آغاز کرد. در این پروژه به افراد متقاضی وعده داده می‌شد با سرمایه‌گذاری بیت کوین، ماهانه بیشتر از ۴۰٪سود دریافت کنند و اصل سرمایه‌شان را ۱۲۰ تا ۲۹۹ روز بعد، پس بگیرند. البته شرط حضور در این طرح، سرمایه‌گذاری ۱۰۰ دلاری و معرفی کردن تعدادی زیر مجموعه مثل طرح‌های هرمی است.

علامت‌های هشدار بیت کانکت:

  • وعده‌ سود زیاد غیر منطقی
  • ایجاد توکن رمزارز، بدون پشتوانه‌BCC
  • داشتن ساختار هرمی پروژه
  • وعده سرمایه‌‌گذاری بی ریسک

بیت کوین اِرا

بیت کوینERA، یک پلتفرم برای معامله‌ کردن ارز دیجیتال است. در این برنامه وعده داده شده که تنها با روزی ۲۰ دقیقه معامله با یک ربات تا حدودا ۱۱۰۰ دلار می‌توانید به سود برسید. این پروژه‌ هم اکنون در حال فعالیت بوده و پروژه خودش را یک الگوریتم قدرتمند معرفی می‌کند و معتقد است که از استراتژی‌ پنهان بهترین تریدرها به وجود آمده و می‌تواند رسیدن به سود بزرگ را تضمین نماید.

علامت‌‌های هشدار بیت کوین اِرا:

  • وعده‌ سود بالا
  • تضمین نبود ضرر
  • به وجود آوردن هیجان کاذب

طرح پانزی

صرافی کاناداییQuadrigaCX

در ژوئن سال ۲۰۲۰ میلادی، گزارش کمیسیون اوراق بهادار بیان کرد که بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتالی کانادا، طرح پانزی است. پس از مرگ جرالد کوتن، مشخص شد، این فرد چند اکانت ساختگی با موجودی غیرواقعی ایجاد کرده که در زمان سقوط قیمت ارز، کسری بودجه حساب صرافی را با اموال و سپرده‌های مشتریان پوشش می‌داد.

علامت‌های هشدار صرافی کاناداییQuadrigaCX

  • تأخیر زیاد در تسویه‌ حساب‌ ارزی و دلاری
  • شفاف نبودن حساب‌ ارزی صاحب صرافی

سخن پایانی

ما در این مقاله نوین به بررسی طرح پانزی پرداختیم. اما طرح پانزی چیست؟ این پروژه، شیوه‌ای از کلاهبرداری ارز دیجیتالی (Scam) می‌باشد که با وعده سود نجومی در بازه‌ زمانی هفتگی، ماهیانه و سالیانه افراد را مجاب می‌کند که سرمایه خودشان را به فعالیت‌ “اصطلاحا” سودآور اختصاص بدهند و در نهایت هم سود قابل توجهی دریافت کنند. طرح‌های کلاهبرداری پانزی تا وقتی که سرمایه‌گذاران جدید وجود داشته باشند و پانزی بودن طرح، علنی نشده باشد، مرتبا به کارشان ادامه می‌دهند تا بتوانند به پول دلخواه خود برسند.

نوین ارز سامانه تمام اتوماتیک و تخصصی خرید و فروش ارزهای دیجیتال می باشد. جهت خرید و فروش ارز دیجیتال و تتر می توانید در نوین ارز ثبت نام کنید.

ما را دنبال کنید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

https://novinarz.com
Telegram: https://t.me/novinarzex

, , , , ,
اشتراک گذاری: